Korstjes na haartransplantatie

haartransplantatie Turkije

Is het normaal dat korstjes na haartransplantatie bij een haarkliniek ontstaan? Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van korstjes na een haarimplantatie. Korstvorming is een normale fase van het genezingsproces waardoor u zich daar niet druk over hoeft te maken. Wel is het begrijpelijk dat dit bij u tot enige zorgen kan leiden, omdat alles nieuw voor u is en u graag wilt dat het herstelproces na uw bezoek aan de kliniek goed verloopt. Hoe lang korstjes na haartransplantatie blijven en meer hierover leest u hieronder!

Genezen van korstjes na haartransplantatie

Nadat een haartransplantatie in de haarkliniek heeft plaatsgevonden zullen er vrij snel korstjes vormen. De hoofdhuid zal geïrriteerd zijn en kan het getransplanteerde gebied nabloeden of vocht weglekken. Dit komt doordat er gaatjes in de huid zijn geprikt om de haarfollikels te verwijderen en te implanteren. Rond de puncties waar de haarzakjes zijn weggehaald of getransplanteerd kunnen zwellingen ontstaan waardoor bloed en celvocht naar buiten wordt gedrukt. Na de haartransplantatie ontstaan op die plekjes korstjes doordat het bloed en vocht opdroogt tot een korrelige structuur. De korsten bij de inhammen bijvoorbeeld sluiten de wondjes af en zijn daarom de eerste stap voor het genezen van de hoofdharen.

In de meeste gevallen zullen korstjes na haartransplantatie in de haarkliniek uit zichzelf genezen door vanzelf af te vallen. Gewoonlijk duurt het een week tot tien dagen voordat de meeste korstjes geheel zijn verdwenen. Wel is het uitermate belangrijk dat u niet aan de korsten krabt of erover wrijft. De genezende wondjes veroorzaken veel jeuk en irritatie waardoor het verleidelijk is om daar direct iets aan te doen. Toch is het verstandig om er niet aan te zitten en alleen tijdens het douchen de huid licht te masseren volgens de instructies van de haarspecialist uit de kliniek. Wanneer de pas geïmplanteerde huid namelijk te veel druk ervaart door krabben en wrijven gaat de doorprikte hoofdhuid kapot en kunnen er permanente littekens en kale plekjes komen. Laat de korstjes na haartransplantatie daarom op natuurlijke wijze genezen.

Zacht maken van de haartransplantatie korstjes

Wilt u graag de korstjes verwijderen haartransplantatie? Ook al kunt u na een aantal dagen de hoofdhuid zoals de kruin met korstjes na haartransplantatie weer aanraken wordt het sterk afgeraden om deze korstjes zelf weg te halen. Het pas getransplanteerde hoofdhaar beschadigt, de kans op nieuwe bloedingen is aanwezig en de wondjes kunnen geïnfecteerd raken of folliculitis krijgen waardoor het genezen wordt vertraagd. Om die reden zal uw haarchirurg aanraden om vanaf dag zes pas uw haar nat te maken met lauw water om de korstjes rond het transplantatiegebied zacht te maken. De specialist uit uw haarkliniek kan u hiervoor de bijbehorende middelen bieden. De korstjes komen in contact met het water waardoor ze langzaamaan zachter worden en verdwijnen.

Jeuk, zweten en korstjes haartransplantatie

Een haartransplantatie bij een haarkliniek is een niet erg belastende ingreep waarbij de korstjes die meest zichtbare verwondingen zijn, maar toch is het aan te raden om de eerste zes weken na de operatie rustig aan te doen. Sporten en extreme lichamelijke inspanning leidt tot zweten wat het herstelproces kan beïnvloeden. Daarnaast kan het zweten op het hoofd de jeuk die gewoonlijk gevoeld wordt versterken. Hierdoor zult u sterker geneigd zijn tot het openkrabben van de herstellende wondjes. Wees om die reden voorzichtig met intensief bewegen of het opzoeken van warme omstandigheden of klimaat waardoor het zweten op het hoofd wordt bevorderd. Ook kan men de korstjes na de haartransplantatie eveneens beschermen tegen fel zonlicht, regen en andere omstandigheden. Hiervoor kan na een aantal dagen eventueel een pet of iets dergelijks gedragen worden. Bespreek dergelijke maatregelen van tevoren af met de haarspecialist uit de kliniek.

Lees ook over hoe lang de behandeling van een haartransplantatie duurt.